Lainasumma
Maksuaika
Ikäsi
 

Vertaislaina netistä - Vertaile kaikki vertaislainat

Vertaa kaikki vertaislainat yhdessä paikassa ja hae 500 - 10 000 euron vertaislainaa netistä. Lainamaatti.comin kaikki luotonantajat ovat 100% luotettavia.

VertaislainaLaina
(min)
Laina
(max)
Laina-aika
(min)
Laina-aika
(max)
IkärajaPisteetLainahakemus
Lainaaheti.fi50€20 000€7pv1vK18
(2 arviota)
Hae Vertaislainaa »
Fellow Finance500€10 000€2v3vK20
(4 arviota)
Hae Vertaislainaa »

Vertaislainaus on lainamuoto, jossa yksityishenkilöt lainaavat rahaa toisilta yksityishenkilöiltä. Lainamuoto tunnetaankin tästä johtuen myös nimillä sosiaalinen lainaus ja englanniksi peer-to-peer (p2p)-lainaus. Käytännössä nykyään vertaislainat toimivat niin, että yksityishenkilöt sijoittavat rahaa vertaislainapalveluun. Lainahakijen sen sijaan hakevat lainaa vertaislainapalvelusta. Sijoittajien rahoja jaetaan lainanhakijoille, jolloin lainaaja ja luotonantaja eivät todellisuudessa ole keskenään tekemisissä tai saa toisen osapuolen henkilöllisyyttä tietoonsa. Tällä hetkellä voi hakea yksityishenkilöiltä lainaa 500 eurosta aina 10 000 euron lainaan saakka.

Lainasumma
Maksuaika
Ikäsi
 

Lainaa vertaisiltasi

Lainanhakijan kannalta vertaislainat ovat nykyään kuin vakuudettomia kulutusluottoja tai pienempiä pikalainoja. Vertaislainaa haetaan lainahakemuksella kuten muitakin lainoja. Palvelun välittäjä laskee kullekin lainanhakijalle oman pisteytyksen, joka perustuu sijoittajan riskiin. Yleensä asteikko on yhdestä viiteen, jolloin yhden tähden hakija on suurempi riski ja tyypillisesti tältä voi pyytää suurempaa korkoa. Sen sijaan viiden tähden hakija on pienempi riski ja tällöin korkokin hänelle on tyypillisesti pienempi.

Vertaislainojen välittäjät on hyvä tapa lainata yksityishenkilöille. Välittäjä hoitaa kaiken työn pientä korvausta vastaan sekä huolehtii laskutuksesta ja muista lainantakaisinmaksun kannalta oleellisista toimenpiteistä. Osapuolet pysyvät toisilleen tuntemattomina, joten saatat lainata rahaa kaveriltasi kaverin tietämättä. Mikäli takaisinmaksu jokin kerta viivästyy, niin kaverisi ei tästä tiedä ja välinne pysyvät edelleen hyvänä.

Noin yleisesti ottaen vertaislainat voidaan jakaa kolmeen luokkaan: 1) lainat ystävien ja perheen välillä, vakuudettomat kulutusluotot ja 3) mikrolainat kehitysmaihin (lähde: Wikipedia). Julkisessa keskustelussa vertaislaina Suomessa mielletään kuitenkin suurilta osin vakuudettomiin kulutusluottoihin.

Vertaislainaamisen etuihin lukeutuu se, että tuodaan takaisin sosiaalisen luoton ominaisuuksia, jotka ovat hävinneet aikojen saatossa lainaamisen keskittyessä pankkeihin. Netissä voidaan tuoda yhteen reaaliajassa lainanhakijat ja luotonantajat, joten vältytään fyysisten tilojen, kaluston ja henkilökunnan tuomilta kustannuksilta – täten vertaislainaa voidaan tarjota pienemmillä koroilla ja kuluilla. Pankki jää pois välistä, joten luotonottaja saa pienemmän koron ja toisaalta luotonantaja saa suuremman koron kuin pankkiin sijoittaessa.

Lainanhakijan kannalta vertaislainojen tärkeimmät edut ovat:

  1. Määrität itse lainan määrän, koron ja ehdot.
  2. Korot ja kulut ovat huomattavasti perinteisiä pikavippejä edullisempia.
  3. Vertaislaina on vakuudeton ja saat sen ilman takaajia.
  4. Ilmainen lainahakemus netissä.
  5. Saat lainapäätöksen heti ja rahat tilillesi arkisin heti hyväksytyn lainapäätöksen jälkeen.
  6. Et maksa piilokuluja, joita saattaa liittyä esimerkiksi tililuottoihin.
  7. Kuukausierä on helppo määrittää taloudellisen tilanteesi mukaan.

Saako vertaislainaa ilman luottotietoja. Mikäli sinulla on maksuhäiriömerkintä, niin lainan saaminen on yleensä hankalaa. Luottotiedottomalle voidaan myöntää vertaislainaa, mikäli talouden tila on parantunut ja pystyt osoittamaan, että saat maksettua velkasi takaisin. Yleensä pisteytyksesi on huonommoista päästä tällöin, joten et välttämättä saa lainaa yhtä hyvällä korolla kuin sellainen, jolla ei ole maksuhäiriömerkintää.

Sijoitus p2p-lainoihin

Tällä hetkellä vertaislaina on sijoituksena yksi parhaimmista tavoista sijoittaa rahaa kohtuullisen pienellä riskillä. Sijoitukselle saatava vuotuinen korko on kuitenkin tyypillisesti huomattavasti parempi kuin parhaimmissa pankkilainoissa tai sijoitustileissä.

Sijoittajan ei välttämättä kannata mennä äärimmäisyyksiin haluamaansa korkoa määrittäessä. Oma sijoitus portfolio kannattaakin jakaa niin, että mukana on riskittömiä ja sekä enemmän riskiä sisältäviä lainanhakijoita. Voit hyvin pyörittää pienemmällä korolla vaikka 80% sijoituksestasi ja laittaa 20% riskialttiimpiin kohteisiin. Näin varmistat, että rahasi sijoitetaan varmasti ja saat enemmän takaisin kuin, mitä olet sijoittanut.

Korkoihin vaikuttaa sekä kysyntä että tarjonta. Jos tarjontaa on paljon, niin sijoittajat kilpailevat keskenään siitä, ketä pystyy tarjoamaan edullisemmalla hakijoille lainaa. Toisaalta kysynnän ollessa kovempaa, voi vertaislainan korkoa nostaa. Tällä hetkellä vertaislainat saa järkevällä korolla niin, että nykyistä tilannetta voidaan luonnehtia molempia osapuolia tyydyttäväksi. Kaikki voittavat nyt!

Suomalaisen kannalta luotettavia vertaislainapalveluita ovat Lainaaja.fi, Fellow Finance ja Fixura, jotka ovat kaikki täysin suomalaisia ja Suomesta lähtöisin olevia lainanvälittäjiä. Näihin sijoittaminen on täysin riskitöntä. Finanssivalvonta ei lähtökohtaisesti valvo vertaislainoja, sillä lainojen välittäminen ei tällä hetkellä vaadi Suomessa toimilupaa.

Vertaislaina kasvoi huomattavasti vuonna 2015. Front Capital osti Vertaislaina Oy:stä 60% ja Taalerintehdas hankki Fellow Financesta 38%, minkä johdosta sijoittajia tuli suuri määrä lisää. Täten myös ulosmaksettujen vertaislainojen määrä kasvoi merkittävästi – eikä kasvulle näy loppua.

Täysin netissä toimivat palvelut on helppo muokata ja skaalata pienin kustannuksin niin, että yhä suurempi osa suomalaisten lainoista voidaan välittää vertaislainoina. Lainan hakeminen on paljon helpompaa kuin pankissa ja toisaalta sijoittaminen on varsin helppoa, sillä sijoittaja voi helposti allokoida automaattisesti haluamansa suuruisen osan lainoistaan tiettyyn segmenttiin.